#Hashtags i #museus.

Certament en el món museístic els hashtags #museus, #museos, #museum i #joproposo (amb el seu equivalent castellà, #DfinD) són els més utilitzats twitter. Però ja els utilitzem correctament? Són eficients? Resulten massa generalistes?

Primerament haurem de pensar en qui utilitza aquests hashtags i amb quina finalitat:

QUI? Bàsicament és emprat per departaments de l’administració pública, museus i fundacions. També per mitjans de comunicació, partits polítics i, en menor mesura, per alguns usuaris.

PER A QUÈ? La major part estan relacionats amb exposicions, però també concerts i altres activitats lúdiques.

Existeixen, però, dos problemes fonamentals:

 • Amb l’etiqueta #joproposo, s’hi barregen crítiques polítiques i socials per part de diverses plataformes reivindicatives i usuaris individuals.
 • No només s’utilitzen #museus i #museu a Catalunya, sinó que també ho fan centenars d’institucions portugueses i brasileres i, per tant, generen una gran quantitat de tuits que dificulten la utilització d’aquest hashtag en català.

Llistat del hashtag #museus

A partir d’aquí, cal cercar hashtags que puguin encabir les experiències en museus i exposicions. Per tal d’inspirar-nos, ens podríem fixar en l’etiqueta #postfunció, relacionada amb el món de les arts escèniques: aquí hi podem trobar opinions, crítiques i sentiments vinculats a aquest tipus d’espectacle, tuitejats a peu d’escenari, com aquell que diu.

L’etiqueta que primer ve al cap seria #expos, clara i fàcil d’utilitzar; el problema: s’utilitza enormement a França i al Canadà. En segon lloc, fa un temps va néixer #exposBcn; fins ara ha estat utilitzada minsament per alguns museus i usuaris i, potser, no encabeix la totalitat de museus i institucions catalanes.

Així doncs, bé s’hauria de consolidar #exposBcn o, perquè no, intentar organitzar tots els comentaris i opinions sobre museus i exposicions catalanes amb la nova etiqueta: #exposCAT. Què us sembla?

Anuncis

4 thoughts on “#Hashtags i #museus.

  • Efectivament, moltes institucions acostumen a afegir moltes etiquetes, mentre que d’altres no n’afegeixen absolutament cap!

   Això sí: hauran de cercar la fórmula per a poder expresar-ho tot plegat en poques paraules.

 1. Tant és si finalment en diem exposBCN o exposCAT, el que si sembla necessari és crear una etiqueta que ens estimuli i afavoreixi el comentari franc i espontani de les expos que visitem.
  Si no ho volem acitar tant, i volem recollir facilment tots dls comentaris que es facin de quslsevol expo, ens podem quedar amb #expos.

  • Hi estic totalment d’acord. En aquesta entrada s’hi pretén simplement evaluar un estat de la qüestió. La conclusió final, efectivament, és la mateixa: resulta necessari consolidar un “#posftunció” en el món museístic que abraci tots els públics, i no només els visitants especialitzats, és clar! Gràcies per la teva aportació!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s