Foursquare i museus: un binomi de futur?

Fa temps que se senten veus que parlen de la pèrdua de popularitat de Facebook i Twitter. I és que, malgrat que s’augura una esperança de vida més longeva per a aquestes xarxes socials, molts especialistes en social media marketing recomanen tenir sempre un ull posat en noves xarxes, apps i demés iniciatives 2.0.

Sí, és cert que molts encara esperem que acabi de prendre volada Pinterest o el mateix Google+, per posar dos exemples coneguts. Però cal cercar, analitzar i, si ho demana el cos, provar aquestes noves eines. Així ho entén el Museu d’Arqueologia de Catalunya amb la galeria d’imatges d’Instagram amb aires ben artístics entorn a l’exposició Històries de tocador. O el Museu Ideal de Catalunya, que en el seu any de vida ha acaparat ja l’atenció de més de 750 usuaris que han compartit uns 400 objectes i idees que haurien de formar part de la cultura material i immaterial del nostre país.

En aquest context, Foursquare és una aposta segura de futur per a qualsevol institució cultural. És un sistema senzill, intuïtiu i amb aires de gamificació (a tots ens agradaria ser alcalde d’algun lloc o aconseguir més punts que els nostres seguidors). Fa un parell d’anys Soledad Gómez n’esbossava alguns dels seus beneficis a Mediamusea, però al llarg d’aquest temps l’eina s’ha anat fent un lloc i a hores d’ara ja la podem tenir en compte per revitalitzar i dinamitzar (en part, és clar) les visites als museus. Hem d’anar pensant en aquells públics que se’ns escapen una mica i que, es diu, tendeixen a freqüentar xarxes com Tuenti: els adolescents.

L’start-up és relativament fàcil, sempre i quan la institució s’apoderi del lloc a través a l’espai per business. Donar-li un toc personal al perfil, cercar seguidors i posar-se a disposició dels check-in i les recomanacions (o crítiques) dels usuaris. Però, què pot aportar Foursquare als museus? Aquí en van alguns detalls:

1. Badges 

Aquestes recompenses representen un dels atractius de l’eina, la part més juganera de tot plegat: si un usuari supera un nombre concret de check-in en una tipologia d’edifici o en un espai concret, pot penjar-se aquesta medalla personalitzada. La “Warhol badge” si visites més de 5 galeries d’art o la “Ciutat comtal badge” si has estat en diversos espais turístics de Barcelona. Per què no pensem en crear una medalla per als “Bojos per l’arqueologia” o la “Romànic badge” per als visitants d’esglésies dels segles XI-XII?

Badgets

2. Specials

No és cap novetat, ja que ens n’ofereixen contínuament en revistes, pel carrer o a Facebook mateix: descomptes, ofertes i regals. Sempre i quan fem un check-in en el lloc adequat: unes olives gratuïtes en un bar de Gràcia o un pack de 6 gelats a La Sirena. Resultaria ben fàcil aplicar-ho a qualsevol espai vinculat al patrimoni cultural, oi? Fins ara, a nivell de Catalunya, únicament el Museu de la Moto ofereix un descompte per geolocalitzar-nos en el seu espai. A la resta de l’estat, el Museu Marítim de Bilbo ens proposa de fer un check-in conjunt entre tres amics a canvi d’una entrada gratuïta, i el Centro Temático de la Vida Cotidiana en Roma de Santiponce un 25% de descompte per als amics, entre d’altres.

Oferta Museo Marítimo Bilbo
3. Llistes

Són relacions que cada usuari crea com a imprescindibles, i que la resta de persones poden seguir. Ja n’hem sentit a parlar amb les llistes de Twitter o amb Delicious. En el cas de Foursquare, les llistes són molt més accessibles (les tenim al mòbil mateix), però cal promoure-les, configurant-ne de pròpies i, sobretot, cercar els líders d’opinió sobre la temàtica per intentar que incloguin el nostre propi museu. Potser la vostra institució ja està inclosa en alguna! Doneu-hi un cop d’ull aquí:

4. Tips

De nou, es tracta d’una característica a la qual ja estem avesats: comentaris i recomanacions que trobem sovint a Facebook, a Tripadvisor o en fòrums i blogs. Ara bé, en l’aplicació de Foursquare com més tips rebem, millor posicionament obtindrem. Per què no demanar als treballadors de la institució que ens donin un cop de mà?

Tips del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Tips del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

El geomarketing, una via de futur?

Tot i que en el món del 2.0. no hi han prediccions possibles a un o dos anys vista, cal fixar-nos en les empreses i multinacionals: es diu que el 2013 serà l’any en que es donarà una important empenta al geomarketing. Si tenim en compte que les institucions culturals funcionen sempre un pas per darrere que aquestes empreses, podem calcular que les eines de geomarketing donaran un nou aire al consum cultural segurament a partir del 2014. Avui hem parlat de Foursquare, però són moltes altres les eines i plataformes al nostre abast: només cal seguir al dia, tenir un bon pla de comunicació i decidir-nos per un d’aquests recursos!.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s