El Museu de l’Hospitalet es renova

Després de mesos de treball en equip, reunions setmanals i multitud d’idees, creativitat i energia, el Museu de l’Hospitalet s’ha vestit de gala per mostrar una renovada exposició permanent.  Introspectiva i propera, combina un discurs museològic àgil i fresc amb una museografia inspiradora i treballada, amb algunes picades d’ullet en forma d’interactiu, que mostra el passat històric de la ciutat des de finals segle XIX fins als nostres dies.

Més enllà de les imatges, textos (en aquest cas redactats amb la major precisió sintètica) i audiovisuals, destaquen 5 aspectes que confereixen dinamisme a la visita i trenquen amb la rigidesa pròpia del discurs històric tradicional. Potser us faran visitar el museu!

Selecció de portades històriques de premsa

12 pàgines de diaris de l’època il·lustren moments cabdals de la història recent del municipi, com pugui ser la visita de la reina Victòria Eugènia o la mateixa proclamació de la II República. Es poden consultar i manipular, a mode de quiosc de l’època, i proporcionen una visió personalitzada de la història a l’Hospitalet.

Selecció de diaris amb història

 

Maria Artigal, la mestra republicana

Fruit d’una donació particular, el museu ha volgut destacar la llibreta d’anotacions personal de la mestra Maria Artigal, durant els temps de la II República. Més enllà de la utilització d’un llenguatge més aviat d’esquerres, s’hi presenten personatges històrics catalans i altres curiositats.

Llibreta Maria Artigal

 

Història interactiva

Malgrat tractar-se d’una exposició elaborada amb recursos limitats, s’ha apostat per la implicació del públic a través de senzills interactius, per a ajudar a comprendre alguns aspectes o remarcar-ne d’altres: textures dels teixits més freqüents en la indústria hospitalenca o la contraposició de llibres de text franquistes i republicans, entre d’altres.

Despertant la curiositat

Per fer més amena la visita, al llarg del recorregut sorgeixen d’entre textos i imatges petites curiositats en forma de bafarades, que arrencaran més d’un somriure i que aportaran records als hospitalencs.

Cara a cara

El darrer aspecte a destacar és la confrontació de personatges oposats, de diverses èpoques i diferents colors polítics i socials: ens trobem amb l’activista republicana Justa Goicoetxea enfront a la propietària industrial Tecla Sala; el cenetista Pere Vandellós  davant l’alcalde Just Oliveras; o una parella d’obrers antifranquistes comparat amb l’alcalde franquista Muntadas.

Pel moment, l’exposició permanent relata la història contemporània de l’Hospitalet, a l’espera de continuar a les sales dels pisos superiors amb la història moderna, medieval i antiga de la vila. Esperem les vostres crítiques constructives! ; )

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s